aa square logo tiki experience  200x200 1
Home
Mobiele Tiki Bar
Rum Tasting
Cocktail Workshop
Zeemeermin Rum
Bar Verhuur
Over ons
Blog
Video's
0495553111
Contact
aa square logo tiki experience  200x200 1
Home
Mobiele Tiki Bar
Rum Tasting
Cocktail Workshop
Zeemeermin Rum
Bar Verhuur
Over ons
Blog
Video's
0495553111
Contact

Maka-Maka Tiki Blog

Wat is Tiki? De Fascinerende Geschiedenis van Tiki Pop Cultuur

De Tiki Pop cultuur, een exotische wereld van rum cocktails, bamboe bars en Polynesische decoratie, heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de jaren 30 van de vorige eeuw.


De Beginjaren: Don the Beachcomber en Trader Vic


De Tiki cultuur begon in de jaren 30, toen Ernest Raymond Beaumont Gantt, beter bekend als Don the Beachcomber, zijn eerste Tiki bar opende in Hollywood. Don had veel gereisd door de Caraïben en de Zuidzee, waar hij geïnspireerd raakte door de exotische dranken en ontspannen levensstijl. Zijn bar, gevuld met bamboe, tiki beelden en exotische decoraties, bood een ontsnapping aan de dagelijkse sleur. De cocktails, gemaakt met een mix van rum, verse sappen en geheime siropen, werden al snel legendarisch.


Rond dezelfde tijd opende Victor Jules Bergeron Jr., beter bekend als Trader Vic, zijn eigen Tiki bar in Oakland, Californië. Hij bracht zijn eigen twist aan de Tiki cocktails en breidde het concept uit naar een keten van restaurants wereldwijd. Trader Vic is ook bekend als de uitvinder van de Mai Tai, een van de meest iconische Tiki cocktails.


De Tiki bars werden een symbool van escapisme, een plek waar men kon ontsnappen aan de realiteit en zich kon onderdompelen in een fantasiewereld van tropische eilanden, complete met kleurrijke cocktails en luau feesten.


Wil je de rest van deze boeiende geschiedenis leren kennen? Klik dan hieronder op de knop en schrijf je in voor onze Tiki Cocktail Workshops.

Ik wil meer weten


Wat is Rum?

Rum, een geliefde spirit in de Tiki cultuur, wordt geproduceerd door fermentatie en distillatie van suikerriet bijproducten zoals melasse of suikerrietsap. Na distillatie wordt de rum gerijpt in houten vaten, wat bijdraagt aan de complexe smaakprofielen. De specifieke productiemethoden en stijlen van rum variëren sterk afhankelijk van de regio en tradities van het Caribische eiland waar ze geproduceerd worden.


Soorten Rum per Caribisch Eiland


**Jamaica:** Jamaicaanse rum staat bekend om zijn rijke, volle smaak en krachtige aroma. Deze rum wordt vaak gemaakt met behulp van pot stills, wat resulteert in een zware, esterrijke spirit. Bekende merken zijn Appleton Estate en Myers's Rum.


**Barbados:** Barbados produceert zowel lichte als zware rum. Deze rum staat bekend om zijn gebalanceerde en subtiele smaken met hints van fruit en kruiden. Mount Gay en Foursquare zijn prominente merken uit Barbados.


**Martinique:** Martinique produceert Rhum Agricole, gemaakt van vers suikerrietsap in plaats van melasse. Deze rum heeft een grasachtige, plantaardige smaak en een complex aroma. Bekende merken zijn Rhum Clément en Rhum JM.


Elke regio in het Caribisch gebied brengt zijn unieke tradities en technieken in de productie van rum, wat resulteert in een diverse en rijke wereld van smaken en stijlen. Of je nu houdt van de zware esters van Jamaicaanse rum of de subtiele complexiteit van Rhum Agricole uit Martinique, er is altijd een rum die je smaakpapillen zal verrassen en betoveren. Wil je meer over rum bijleren en een Rum Tasting bijwonen? Klik dan op de knop hieronder.

Ik wil proeven!


Exotische Tikibar viert vijfjarig

bestaan met eigen

Zeemeermin Rum

Het Nieuwsblad 09/07/24

Het koppel Jadran (43) en Isabeau (33) vieren het vijfjarig bestaan van hun Tikibar met een Maldegemse Zeemeermin rum. — © Arthur Carton


Man en vrouw Jadran Huys (43) en Isabeau Bauwens (33) trekken al vijf jaar het exotische naar Vlaanderen met hun Maka Maka Tikibar, en vieren dat met een heus lanceringsfeestje van hun eigen Zeemeermin rum.

Maka Maka Tikibar passeert een mijlpaal. Het vijfjarig bestaan is een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij de organische groei die Jadran Huys en Isabeau Bauwens meemaakten met hun unieke concept. Om dat te vieren, brengen ze een huisrum uit: de Zeemeermin rum. 

“Een premium rumblend met een zilte toets”, legt Jadran uit. “We lieten de blend rijpen in vaten aan onze West-Vlaamse kust, doortrokken van het zoute water.” Het flesje wordt een aarden kruikje, met daarop het label gedrukt dat door een AI-artiest gemaakt werd. “Het resultaat is heel mooi, maar we onthullen het pas op de lancering.” 


Waarom rum? “Bijna alle tiki-cocktails met rum worden gemaakt. En zeg nu zelf, gins worden hier al genoeg gemaakt”, vindt Jadran. En waarom zeemeerminnen? “Onze dochter is zot van haar zeemeerminknuffel, onze zoon van de nieuwe live-actionfilm van ‘De Kleine Zeemeermin’, en toen ik Isabeau leerde kennen, viel ze nog in slaap op de audioband van de tekenfilm”, lacht Jadran. 


Organisch gegroeid

Een jaar geleden trok het koppel in het ouderlijk huis van Isabeau in, maar aan hun tikibar bouwen ze al vijf jaar. “We hebben er enorm geluk mee en nemen dat ook in dank af. Alle inkleding in het tikithema, de maskers, de beelden, de drinkbekers, is dan weer het resultaat van tien jaar verzamelen”, vertelt Jadran Huys.


Isabeau ziet hen nog zo aan de start staan: “Het begon met een bezoek aan Jadrans zus, die in Los Angeles woont. Jadran was toen al zot van de tikicultuur. Bij mij duurde het enkele cocktails voor ik de microbe ook te pakken had.” Na iets meer rum dan ze gewend was, stelde Isabeau voor “om alles te laten vallen en gewoon zelf een cocktailbar te beginnen, liefst in tikithema. We verklaarden onszelf zot met zo’n grote ambitie. We mikten wat kleiner, en kwamen uit bij ons mobiel concept.”  (Lees verder onder de foto)


Sinds vorig jaar hebben ze dus een vaste stek die volgestouwd is met tiki-versiering. De bezoekers, proevers en feestvierders die er over de vloer komen, kijken steevast hun ogen uit. “Mensen nemen hier veel foto’s, maar de gsm’s verdwijnen snel. Onze aantrok, die komt van het gevoel van escapisme, verbinding en onthaasting”, legt Jadran uit. “Je wandelt hier het donkere interieur binnen en waant je direct in een andere, intieme wereld.”


Dronken droom


Vier jaar lang was dit Jadrans bijberoep. “Ik werkte voor Apple, maar merkte dat ik meer voldoening uit Maka Maka haalde. Een goeie dag bij Apple kon ik zien aan mijn verkoopscijfers. Een goeie dag in onze tikibar kon je lezen op ieders gezicht, en dat maakt het zo speciaal.” 

Isabeau werkt nog als zelfstandig verpleegkundige. Bij Maka Maka helpt ze zo veel mogelijk. “Het is zo mooi om Jadran met z’n passie bezig te zien. Onze trouw was ook in tikithema en onze huwelijksreis was naar Hawaï, zoveel betekent het voor ons. De dronken droom in de cocktailbar in Los Angeles, die blijven we najagen.”


Een eerste keer proeven kan op zaterdag 20 juli in ’t Vossenhol. Iedereen is welkom en iedereen mag op de foto met Gentse zeemeermin Céline.makamakatiki.be

Lees hier het volledige artikel


Jadran houdt de zon in het land met tropische Tikibar: "Waan je even in een exotisch paradijs"

Het Laatste Nieuws 11/10/23

Lees hier het volledige artikel


Mobiele cocktailbar van

Jadran en Isabeau brengt je in tropische sferen

Krant van West-Vlaanderen 24/05/21

Lees hier het volledige artikel


Adres

  • Maka-Maka Tiki Bar
  • Oude Burkelslag 35
  • 9990 Maldegem
  • +32 495 55 31 11
  • aloha@makamakatiki.be
  • BTW nummer: BE0726878903

Navigatie

  • Contact
  • Privacy
  • Partners

© 2024 Maka-Maka Tiki

Edit page Dashboard Settings Website Design Page cached on Thu. 8 May 15:07
Renew cache
Yummy Cookies
Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden. Privacy policy
Alleen Functioneel
Accepteer alle
Cookie instellingen
Privacy policy
Voorkeuren opslaan